Schommel gevaarlijk

Waarom een buurtschommel wel gevaarlijk is (voor kinderen) volgens de Gemeente Haarlem

en waarom handhaving hier wel optreedt

De schommel hangt er al weer zo'n vier/vijf jaar. Een plek waar de kinderen van de kade elkaar treffen , met elkaar spelen, ea. Ook jongeren die langslopen kunnen deze swinger niet weerstaan. Oma's gaan er even heen met kleinkinderen. Prachtig toch ?! 


Jazeker prachtig, maar ...


De schommel is gevaarlijk, althans volgens de gemeente. En waarschijnlijk tegen 'de regels'. Dat hadden de handhavers prima gezien. Ja, dat er nog mensen schommels installeren. Je begrijpt 't niet. Een val is zo gebeurd; blauwe plekken, kneuzingen, botbreuk, ... Nee hoor, dan maar lekker op de bank hangen en kijken naar een youtube kanaal of een computerspel spelen. Veel veiliger (op korte termijn wellicht wel). De jeugd gaat ook wel die kant op; een geruststellende gedachte.

Voor wie is de overheid er ?

Maar waarom zet ik dit voorval op deze website, los van dat ik wat mensen en kinderen van De Kade ken. Het is weer een prachtig voorbeeld van de overheid die er niet is voor haar burgers. De schommel is dan gevaarlijk en ondertussen kunnen (bezorg)scooters (Venezia, Sumo, ea) met een gangetje van 40-50 km/u over de kade racen. Oh ja, en ze pakken dan een korte route over het fietspad waar ze niet mogen komen. Niet gevaarlijk ? Waar zijn de handhavers ? Of mogen ze op dat punt niet ingrijpen (net als in de rest van Nederland) ?


Inmiddels heb ik ontdekt dat deze (snor)scooters nu eenmaal heel veel mogen. En als je er vragen over gaat stellen dat schieten alle mensen in de verdediging voor die gemotoriseerde tweewielers. In alle steden van Nederland, dus ook in Haarlem. Te hard rijden, lawaai maken (denk ook aan de motoren), giftige gassen uitstoten (in o.a. de gezichtjes van de kinderen) ; het is allemaal geen probleem (voor de ouders blijkbaar ook niet, wat me nog steeds verbaasd). 


Ik heb contact gezocht met de gemeente Haarlem m.b.t. de (snor)scooters op de fietspaden/fietsroutes. Nee, daar wilden ze niks aan doen. Net als in Amsterdam worden ook hier de mensen die andere mensen in gevaar brengen, die andere mensen vergiftigen, die geluidshinder veroorzaken in de publieke ruimte beschermd door de overheid. En als je weet waarom dat is, dan weet je ook waarom de schommel wel wordt aangepakt.


Het heeft allemaal te doen met lobby. Overheden zijn er in de eerste plaats niet voor u, ze dienen allereerst de lobby van de grote bedrijven en organisaties. Als het over gemotoriseerde tweewielers gaat kom je gauw terecht bij de Bovag en de RAI. En die mensen beantwoorden liever ook geen vragen over hoeveel gezondheidsschade bepaalde voertuigen aanrichten. En dat begrijp ik ook wel.


Dus als je iets wilt, zorg voor een machtige lobby. Want dan laat de overheid (politie en handhaving) zaken met rust, ook al bedreigen deze de gezondheid, de veiligheid, de leefbaarheid.


Maar ja , de schommel lobby ..... die is er dus niet. Maar goed, dat wisten we al. Anders had de gemeente de schommel wel gelaten voor wat het is. Een leuke swinger en geen gevaar.


Meer over gemotoriseerde tweewielers, zie HIER.


Lees ook :
fietkoeriers gedwongen steppend door winkelcentrum (en busjes en vrachtauto's met ... wel welkom).

(steppen is volgens de politie ook gevaarlijk, dus nu is het wandelen)


M. Boor , november 2019.