Klimaat Bonaire

GREENPEACE

KLIMAATRECHTVAARDIGHEID VOOR BONAIRE

maar wat is eigenlijk het probleem ?

KLIMAATRECHTVAARDIGHEID

Het is toch wat verwarrend wat er op Bonaire aan de hand is en wat Greenpeace nu wil. Het gaat dus schijnbaar om klimaatrechtvaardigheid. Maar wat is dat eigenlijk ? Dat iedereen een leefbaar klimaat gaat krijgen ? Is dat dan iets van 'klimaat op bestelling' ? Lekker zonnetje, af en toe een regenbui en een graadje of 20-25 ?


BESCHERMING ! MAAR WAARTEGEN DAN ?

Als je dan naar de pagina over deze zaak gaat lees je het volgende: "Of je nu op Ameland, Bonaire of in Valkenburg woont, iedereen wil dat de regering ons beschermt tegen de gevolgen van de klimaatcrisis. Nu én in de toekomst. Maar Den Haag doet te weinig om ons te beschermen. En voor de inwoners van Bonaire heeft de regering niet eens een plan. Dat druist in tegen hun mensenrechten." Dus volgens Greenpeace is er sprake van een crisis en zijn er ook gevolgen daarvan. Echter er staan geen gevolgen genoemd. Dus waartegen moet de overheid deze mensen dan beschermen ?

RECHTVAARDIG KLIMAATBELEID GEËIST

"Inwoners van Bonaire eisen samen met Greenpeace rechtvaardig klimaatbeleid:

  • De regering moet gevaarlijke klimaatverandering tegengaan: haar fair share leveren aan het doel van maximaal 1,5 graad opwarming wereldwijd en de CO2-uitstoot sneller terugdringen.
  • De regering moet plannen maken om inwoners van Bonaire te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering, die nu al gevoeld worden."


Naast het beschermen van de bevolking tegen de (niet genoemde) gevolgen van klimaatverandering moet de regering ook de klimaatverandering tegengaan. De klimaatverandering zou dan de opwarming zijn met een x-aantal graden. Klimaat is natuurlijk veel meer dan een graad meer of minder. Zou 't leven erg veranderen bij 26 graden dan bij 25 ?

De wetenschap is er nog niet over uit, maar Greenpeace is selectief en kiest de rapporten en prognoses die haar in de kaart spelen. Hierbij wordt veelal het IPCC genoemd dat verbonden is aan de Verenigde Naties. Zonder probleem immers geen Greenpeace. Bestaanszekerheid staat vrijwel altijd bovenaan bij bedrijven en organisaties. Crises, urgentie, levensbelang, ea zijn steekwoorden die je met grote regelmaat terugleest. U moet bang worden, emotioneel. Dat maakt minder kritisch en meer bereid tot het schenken van een geldbedrag.