3. Corona Virus en luchtvervuiling

Is (extreme) luchtvervuiling een belangrijke oorzaak van de problemen met het Corona Virus ?

Immuunsysteem van mensen al flink aangetast.

Ik had al 'n artikel gelezen met daarin de melding van de luchtvervuiling in China, en dan met name in de Wuhan regio (lees HIER).

Zojuist kwam daar nog een artikel bij (zie HIER). Zeer interessante artikelen zoals je die NIET ziet in De Telegraaf of bij NU.nl.


En dus dacht ik , 'ns even googlen :


Zie HIER een wereldkaart van de ESA (European Space Agency).


U kunt dit verder ook zelf onderzoeken.


Volgens mij is er een vrij duidelijke link tussen de grote aantallen mensen die problemen ondervinden van het Corona Virus en de mate van luchtvervuiling in de gebieden waar deze mensen wonen. Is nu het virus zo dodelijk of is het de luchtvervuiling dat het grote probleem is ? Want wat doet luchtvervuiling ; het verzwakt het immuunsysteem van mensen en tast de longen aan. Ideaal voor virussen.  En wat de mondkapjes betreft, die droegen ze al in grote mate voordat het virus arriveerde.


Hier ook maar meteen de opmerking plaatsen dat wellicht de griep ook meer slachtoffers maakt dankzij de luchtverontreiniging. En bekend is dat de seizoensgriep veel meer mensen infecteert en doodt dan het Corona (Covid 19) Virus. Maar dit vergeten veel mensen door alle emoties.


Onlangs nog een artikel in de Gelderlander van 20/03 :

Coronavirus dodelijker in gebieden met vervuilde lucht: ‘het is een onderschat risico’


De artikelen waar ik dit artikel op baseerde waren dus een maand eerder, een daarvan waarschijnlijk nog eerder. Geeft te denken. Zouden journalisten dat niet in de gaten houden of wachten tot een bepaald moment ?


Luchtkwaliteit verbetert (maar voor hoe lang ?)

Het voordeel van het stilleggen van bedrijvigheden is dat de luchtkwaliteit in de Wuhan regio en ook in Noord Italië snel beter wordt. Net het bericht dat Italië alle bedrijven die niet noodzakelijk zijn gaat sluiten (zie HIER). Zal dat (tezamen met andere maatregelen) de problemen door het Corona Virus doen afnemen ? Het lijkt er wel op ; berichten vanuit China en Zuid Korea duiden daar op. Echter de zwakkeren zijn dan al prooi voor het virus geweest.


En wat doen we als de problemen tot het verleden behoren. Terug naar de bedrijvigheid met de bijbehorende luchtvervuiling. Is dat niet het recept voor een volgend probleem ? Overigens maakt die luchtvervuiling ook zonder Corona Virus al verschrikkelijk veel slachtoffers. Sterker nog, daar stelllen de aantallen slachtoffers door het Corona Virus niks bij voor. Helaas niet interessant genoeg voor de media om dagelijks de telling daarvan bij te houden. Maar 800.000 doden in Europa en zo'n 8,8 miljoen wereldwijd zijn schrikbarende getallen. Maar dan komen we weer bij die economie, de omzetten en winsten van grote bedrijven. Dan is de media er niet om ons dagelijks met aantallen slachtoffers om de oren te slaan.


Genezen Covid-19 beter dan voorkomen ?

De overheid staat niet aan uw kant, maar steunt de grote bedrijven. Als u dat niet doorziet zult u veel dingen die u overheid doet/beslist niet begrijpen. Zie hiervoor de inleiding van Rubriek 1. Zou die steun verklaren dat er niet eerder is ingegrepen om de pandemie te voorkomen ? Blijven vliegen e.a. zorgt natuurlijk voor verspreiding van het virus. En dan als het virus verspreid is wordt gesteld dat het een probleem is. Dus het lijkt erop dat we te maken hebben met een situatie waarbij genezen 'beter' is dan voorkomen. En dat zien we natuurlijk heel vaak. Ziekte (en andere problemen) voorkomen is voor grote bedrijven niet echt interessant. Dan moeten winstgevende activiteiten gestaakt worden. Tevens is genezen in veel gevallen een winstgevende bezigheid. Een vaccin tegen het Covid-19 virus kan straks miljarden op gaan brengen. En wie weet wordt u wel verplicht om er ééntje te nemen.


Tevens kan overheid allerlei strenge maatregelen invoeren die hun positie versterken, en die van de burger verzwakken. Deze maatregelen worden langzaamaan strenger, we horen nu zelfs dagelijks van nieuwe maatregelen. De angst is er inmiddels aardig door de media ingewreven, simpelweg door elke dag te melden dat er weer nieuwe besmettingen waren en ook mensen overleden aan het virus. Dat overlijden was vrijwel altijd onderdeel van een aantal aandoeningen en dus ook een aantal oorzaken. Toch maakt 't dat veel mensen angstig zijn geworden. En veel is ook nog niet duidelijk of wordt niet duidelijk gecommuniceerd. En angst maakt dat de feiten vertroebelen. Dit leidt vaak tot meer onrust en meer vertroebeling.


Problemen voor Nederland ?

De luchtkwaliteit, zeker in de randstad, is (zeer) slecht. Zie bijvoorbeeld DIT ARTIKEL over dat er nergens zoveel kinderen zijn met astma., of DIT ARTIKEL over dat de Randstad en BRABANT bij vuilste gebieden Europa behoren. Toch jammer in een land met een Minister President die zegt dat de volksgezondheid op nummer 1 staat. Of geldt dat alleen voor het Corona Virus ? Zonder de luchtverontreiniging had het virus zeer waarschijnlijk niet zoveel slachtoffers gemaakt. Carnaval helpt ook niet echt m.b.t. het immuunsysteem.


Dus ook in Nederland zou het virus mede door die reden voor (grote) problemen kunnen gaan zorgen. De longen staan dan al onder druk, en met een virus daarbij kunnen er complicaties ontstaan. Hierbij ook de vraag of de overheid het probleem is door het immuunsysteem van de burgers te ondermijnen, of dat het virus 't probleem is. Het virus is een probleem voor de mensen met een zwak immuunsysteem.


Op naar maatregelen ? Vragen blijven onbeantwoord

Dus dingen doen om de verspreiding van het virus tegen te gaan is maar deels de oplossing. De lucht moet schoner ; minder zieken en doden en ook betere weerstand voor nieuwe en bestaande virussen. Eens zien of de volksgezondheid werkelijk bovenaan kan komen te staan (verbod vieze auto's, verbod vieze scooters en brommers, verbod houtstook, etc), of dat toch gewoon 'de economie' (lees: de belangen van de grote corporaties) 't blijft winnen.


De vragen zijn alweer gesteld aan de VVD Amsterdam die de Amsterdammers veel gezondheid toewenst. Eens zien hoe selectief die wensen zijn. Ook heb ik vragen aan Groenlinks Amsterdam gesteld. Benieuwd of ze reageren en eventueel hoe. De feiten zijn denk wel duidelijk, wat de politici ook zeggen. Uiteindelijk gaat 't om de daden. Uiteraard gaan die er wel komen (want dat roepen ze al jaren), maar alleen dan als de industrie er klaar voor is. Dat uitstel zorgt voor heel veel onnodige ziekte en overlijden. Dat mag de politiek zich grotendeels aanrekenen. Maar die schermen constant met de toekomstige plannen. Aan ons om het (recente) verleden en heden niet te vergeten.


VVD Amsterdam antwoordt niet. Geen verrassing , vies verkeer geniet bescherming bij deze partij.

Groenlinks Amsterdam komt met de mededeling dat er hard gewerkt wordt aan de luchtkwaliteit. Dat hoor ik al vele jaren. Als ik dan vraag wat er wordt gedaan, wie dat doen, wat ze verdienen, etc dan blijft het stil. Verder begint de dame over CO2 wat helemaal geen rol speelt in deze kwestie. De Amsterdamse uitstoot van CO2 is toch NUL op wereldschaal gezien. Dus het groene van deze partij valt in de praktijk tegen.


De praktijk

Net zag ik op de kinkerstraat nog iemand op een bezorgscooter (zo'n lawaaierige die enorm schadelije gassen uitstoot) met een mond- en neuskapje op. Wel bezig met het virus, maar de uiterst kankerverwekkende uitlaatgassen mogen gewoon. Al jaren is deze schadelijheid bekend. Vooral de oorzaak niet aanpakken ! Genezen is veel lucratiever dan voorkomen.


De winsten van de multinationals op nr. 1 , niet de volksgezondheid. Moeten we daarom niet vertrouwen op ons eigen afweersysteem en wachten op een vaccin ? Of dat verstandig is ... zie de link van Dr John Bergman daarover.


Marcel Boor, 17 maart 2020.


Lees/kijk ook : 


Meer over Gezondheid in relatie tot het overheidsbeleid, lees HIER.