Amsterdam 30 km/u

Zijn de redenen voor 30 km per uur in Amsterdam wel logisch ?

Wie worden er met deze regel gediend ?

MINDER ONGELUKKEN - VEILIGHEID

Zijn ongelukken (allemaal) te wijten aan snelheid ? Of aan onoplettendheid ? Of te hard rijden dan de aangegeven snelheid ? Het doet me wat denken aan mensen die dan ergens drinken en overlast veroorzaken. De gemeente maakt er dan meteen een gebied van waar niemand iets alcoholisch mag drinken. Hoezo niet ? Omdat een paar andere mensen overlast veroorzaken ? Waarom die niet aanpakken en andere mensen met rust laten ?


Een snelheid van 30 km/u is op veel plekken in Amsterdam een prima snelheid. Maar op veel plekken ook niet. Denk dat veel mensen op diverse plekken juist meer afgeleid zijn doordat ze zo op hun snelheid moeten letten. 


MINDER LAWAAI

Interessant punt. Maar zijn auto's de oorzaak van het verkeerslawaai in Amsterdam ? Niet echt. De lawaaimakers zijn scooters, brommers en motoren (daar zijn ze weer). En dit zijn veelal de hufters in het verkeer ook. En ja, die mogen al decennia dit doen zonder dat er (echt) iets aan gedaan wordt. Er zijn zelfs miljoenen geïnvesteerd om ze maar te kunnen laten doorrijden. Een simpel verbod had veel problemen (ongelukken, lawaai, luchtvervuiling, etc) kunnen voorkomen.


LUCHTKWALITEIT

Hier kan ik ook verwijzen naar de brommers, scooters en motoren. Scooters mogen dan nog steeds in veel gevallen het pad met de fietsers delen. Heel veilig natuurlijk en de slechtste uitlaatgassen voor de fietsers. Maar natuurlijk wel het fietsen promoten, want het is zo gezond.

     Ik blijf denken aan iets dat ik hoorde op een symposium voor electrisch rijden bij de ANWB, en dat is al heel wat jaartjes geleden. Toen werd al gezegd dat de nieuwste diesels enorm schoon waren en dat er meer fijnstof van de banden van een Tesla kwam dan uit de uitlaat van een diesel. Dus diesels verbieden ? Hoezo ? 

     En wat te denken van houtstook ? Gewoon toegestaan. Zelf ren ik niet meer in bepaalde delen van Amsterdam om deze reden. Enorm schadelijk. Nu schijnen er nieuwe regels ingevoerd te gaan worden deze zomer. Een verbod, tenzij een enorm goede filter, lijkt het meest logisch. Maar de vraag blijft waarom het werd toegestaan met de kennis dat het enorm vervuilend is en schadelijk voor de gezondheid van mensen ? Zou de gemeente de mensen ziek willen maken ? Het lijkt er verdomd veel op. Maar nu is uw auto is het probleem.


AUTOMOBILISTJE PESTEN - AGENDA 2030

Niet lang geleden was er al de afsluiting van de Weesperstraat. En nu dan deze maatregel. En gezien de redenering (van beide overigens) kun je zeker stellen dat automobilisten dwarsgezeten worden. Wellicht eens tijd voor mensen die gaan twijfelen aan de dienstbaarheid van de Gemeente Amsterdam aan haar burgers om te gaan lezen over Agenda 2030 van de Verenigde Naties. Diverse maatregelen zullen dan een stuk logischer te plaatsen zijn.


Orders van boven volgen in plaats van de burgers dienen ? Daar zijn gemeenteraden niet voor aangesteld.


M. Boor

12 maart 2024