1. Corona virus waarom paniek

Het Corona Virus , Waarom de paniek ?

"De gewone griep besmet per jaar zo'n 5 miljoen mensen , waarvan er 650.000 overlijden."

Laat ik beginnen met de gevolgen van het corona virus even in perspectief te zetten :


De gewone griep besmet per jaar zo'n 5 miljoen mensen , 650.000 overlijden hierdoor (ook door verzwakte toestand e.a.) :

5 Million Cases Worldwide, 650,000 Deaths Annually: The Seasonal Flu Virus is a “Serious Concern”, But the Wuhan Coronavirus Grabs the Headlines (LINK). Twee vragen van iemand die ik onlangs las zette, me ook aan het denken : 'Hoeveel mensen kent u die aan de seizoensgriep zijn overleden ? En hoeveel mensen kent u die iemand kennen die aan de seizoendsgriep is overleden ?' Ik ken ze niet. U ?


Luchtvervuiling kost 800.000 mensen het leven in Europa, bijna 9 miljoen (!!!) wereldwijd. Per jaar !

Zou de gemeente Amsterdam dodelijker zijn dan het Corona virus ? Kans lijkt me reëel. En dan hebben we het nog niet over ziekte en zeer. Overigens grote kans dat mensen die met luchtvervuiling te maken hebben een grotere kans hebben op het Corona Virus. Denk aan Wuhan, Teheran, Zuid Korea en Noord Italië. Alle kampten ze voor de virusuitbraak met de meest slechte luchtkwaliteit.

- Air pollution causes 800,000 extra deaths a year in Europe and 8.8 million worldwide (LINK).

- Of mijn eigen artikel hierover HIER.


Overigens vraag ik me hier ook af waarom mensen wel mogen sterven (en ziek mogen worden) door vieze lucht en niet aan een Corona Virus. Waarom vinden overheden dat geen probleem ? Hetzelfde kan gezegd worden mbt de seizoensgriep.


Dus als je al het idee had om een mondkapje op te zetten , doe het dan vooral om de kans op de seizoensgriep te verkleinen én de effecten van luchtvervuiling tegen te gaan. Overigens dragen mensen in China ook om die reden wel mondkapjes. Dus niet elke foto van mensen met mondkapjes hoeft met het Coronavirus te maken te hebben. Een combinatie van luchtverontreiniging en het virus lijkt versterkend te werken.


Waarom al die aandacht voor het Corona Virus (Covid-19) ?

Maar de vraag is natuurlijk waarom de overheden en de gevestigde media maar blijven berichten van een virus dat wereldwijd eigenlijk relatief gezien amper slachtoffers maakt. Je kunt spreken van een soort selectieve 'verontwaardiging'. Hierbij kun je jezelf nog afvragen in hoeverre het overlijden van deze mensen te wijten is aan het corona virus. Het zou ook zomaar de seizoensgriep kunnen zijn (of een ander virus) of het gevolg van luchtvervuiling. Gezien de aantallen lijkt me die kans veel groter.


1. Inhoud voor de media
De media hebben inhoud nodig om mensen naar hun artikelen te lokken. Het eerste wat je dan ziet na het aanklikken is reclame (vandaag 17-03 reclame van Skoda en frisse lucht op zaterdag, vreemde combinatie overigens). Puur een kwestie van centjes verdienen dus. Hoe meer emotie en drama, hoe meer lezers. Dit verklaart al vrij veel. De Corona-artikelen staan vaak bij de 'meest gelezen' artikelen bovenaan, al is dit wellicht een manier om mensen weer voor die artikelen te laten kiezen. Waarom niet elke dag melden dat er weer een x-aantal mensen zijn besmet met het griepvirus ? Omdat mensen daar niet door gegrepen zouden worden, ook al zijn de aantallen veel groter; besmettingen en overlijden.


2. Angst bewerkstelligen bij mensen

 • Zeker is dat angst het immuunsysteem ondermijnt en dus een grote speler kan zijn in geval van ziekte. Is het virus het probleem of de angst die mensen voor het virus hebben;
 • Angstige mensen zijn eerder geneigd dingen te accepteren (zie de quarantaine-maatregelen, het aflassen van evenementen, het verbieden van reizen, het verbieden van toegang tot een gebied of land, etc) ;
 • Angstige mensen zijn eerder geneigd om bijvoorbeeld in te stemmen met vaccinatie ;
    lees ook :
  Coronavirus, pandemie en vaccinatie, Het verzwegen verhaal (LINK)

 • Angstige mensen zijn eerder geneigd in te stemmen met een voorstel dat de overheid/politie de mogelijkheid geeft iemand op te pakken waarvan gedacht wordt dat die persoon besmet is met het Corona Virus (LINK). Dat zou in NL aardig lastig worden nu we in een griepepidemie zitten ; de symptomen komen aardig overeen. Een (vervelend) kuchje kan ook al reden zijn.


3. Reden om mensen op te pakken / op te sluiten (quarantaine)

 • Tegenstanders van overheden kunnen opgepakt worden onder het mom van ... Zal in NL niet (snel) gebeuren, maar is wel een optie in andere landen.Dit stond onlangs op NU.nl (overigens ook één van de bangmakende media) :

"Het COVID-19-virus (coronavirus) in het kort:

 • Het virus verspreidt zich vooral via hoest- en niesdruppeltjes die kort in de lucht hangen.
 • Wie geen symptomen vertoont, vormt amper besmettingsgevaar.
 • Iemand kan gemiddeld twee à drie anderen besmetten (minder dan bij bijvoorbeeld mazelen). Dit cijfer daalt echter door alle voorzorgsmaatregelen.
 • Verreweg de meesten hebben lichte (griepachtige) klachten.
 • Bijna alle sterfgevallen betreffen oudere of al zieke mensen."


Dus volgens mij kunnen we spreken van een variant van de griep. We schijnen soms wat zieker te kunnen worden ivm het ontbreken van enige antistoffen. De seizoensgriep maakt veel meer slachtoffers (ook daar vrijwel allen oudere en/of zieke mensen). En we zitten in een griepepidemie op dit moment in Nederland (en wellicht ook in de landen om ons heen), dus genoeg mensen die klachten hebben die kunnen duiden op het hebben van het Corona Virus. Geen dagelijkse berichtgevingen over nieuwe besmettingen en doden bij de seizoensgriep. Ook niet over druk op het zorgsysteem. Niet nu, niet in andere jaren. Wel op de site van het RIVM een grafiek die het aantal slachtoffers bijhoudt. Geen hype, wel serieuze aantallen.


Zie hier de website van het RIVM met informatie over sterftecijfers mbt de seizoensgriep :

https://www.rivm.nl/monitoring-sterftecijfers-nederland


Volgens mij is het krijgen van de griep helemaal niet zo erg. Ik denk dat iedereen het daar ook wel mee eens is. En dus moeten we die houding ook hebben naar het Corona Virus toe. Waarom anders ? Omdat de media en overheden er zo'n hype van maken ? Dat lijkt me geen goede reden. Sinds wanneer heeft u het volle vertrouwen in de media en uw overheid ? Denkt u dat zij er voor u zijn ? Zeker weten ?


Vertrouw op het lichaam, een waanzinnige 'machine'

Het lichaam weet er normaal gesproken raad mee en je bouwt er weerstand van op. Dus helemaal prima. Links van me ligt het boek "ziekzijn .. lastig maar wel gezond" van Jaap Huibers. Interessant. Natuurlijk ligt dit anders voor mensen die al een aandoening hebben en/of ouder zijn.


Ook is er elk jaar weer een vaccin voor de seizoensgriep, maar hoe goed is het nu om dat griepvaccin te nemen ? Helpt het tegen de komende seizoensgriep ? Wat doen de hulpstoffen die ook in het vaccin zitten met je lichaam ? Heb je het vaccin wel echt nodig ? Dat geldt straks eventueel ook voor een vaccin tegen het Corona Virus (Covid-19). Is dat wel geld goed besteed ?


"Alleen al voor de vaccinkosten gaat het hier om circa 87,5 miljoen euro. Indien de Gezondheidsraad zelf concludeert dat er geen bewezen nut is en dat de kosten-baten ook niet duidelijk zijn, maar toch ouderen adviseert de griepprik te halen, is het geen wonder dat de Nederlandse gezondheidszorg onbetaalbaar is geworden." (Artikel 'Griepprik: zin of onzin ?')


Overigens wellicht interessant om te weten dat uit onderzoek is gebleken dat mensen die gevaccineerd zijn voor het griepvirus het virus meer verspreiden dan mensen die niet gevaccineerd zijn. Wellicht toch geen goed idee om verplegend personeel en leraren te vaccineren. Zie LINK. Tevens de vraag of dat ook gaat gebeuren als mensen een Corona-vaccinatie hebben gehad.


Ook bij het Corona Virus lijkt geld een (mogelijke) drijfveer/reden. Artikel 'Coronavirus, pandemie en vaccinatie – Het verzwegen verhaal'. Dus zeker zaak om rustig en bedachtzaam naar de uitbraak van het nieuwe virus te kijken en of een vaccin straks wel de manier is om het virus te lijf te gaan. Maar gezien de kosten en effectiviteit van de griepprik lijkt de overheid aan die kant te staan van de partijen die centjes verdienen aan de vaccinaties. Een voorbode ?


Interessante links :

Coronavirus, pandemie en vaccinatie – Het verzwegen verhaal

Video's Corona Virus , The Crow House (engelstalig)

Bedrijven ballen vuist tegen Corona virus (veel maskers , wellicht nog iets van carnaval ?)

cdc gefinancierde-studie-toont-aan-dat-de-gevaccineerden-63-keer-meer-griepvirus-verspreiden-gewoon-door-te-ademen