KPMG de fout in

Adviesbureau KPMG onjuist in rapport over regeringsbeleid m.b.t. Covid-19

Wordt er werkelijk kritisch gekeken naar het overheidsbeleid t.a.v. het coronavirus ?

Wat schrijft KPMG ?


KPMG: coronabeleid kabinet schoot tekort

In een rapport stelt adviesbureau KPMG is kritisch op het coronabeleid van het kabinet. De evaluatie, die de periode maart 2020 tot juli 2021 beslaat, loopt vooruit op een eerste rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) dat begin volgend jaar wordt verwacht (bron NRC). Het adviesbureau deed een uitgebreide literatuurstudie van openbare bronnen en analyseerde wereldwijd beschikbare data, aldus de krant.

KPMG stelt in het rapport onder meer dat er in Nederland minder coronadoden waren gevallen als het beleid zich had toegespitst op het aantal besmettingen in plaats van het aantal ziekenhuisopnames. In Nederland overleden, bijvoorbeeld in vergelijking met landen als Denemarken en Finland, relatief veel mensen.

Ook was er sprake van 'exceptionalisme', waarbij Nederland op het gebied van bijvoorbeeld testen en mondkapjes inging tegen wat er internationaal werd geadviseerd. Zo werd er aan het begin van de crisis weinig getest en duurde het debat rondom de mondkapjesplicht lang voort, terwijl mond- en neusbescherming in andere Europese landen toen al was ingevoerd.


Wat er niet klopt


Allereerst kunnen 'besmettingen' niet bij mensen. Dat moet dan geïnfecteerden zijn. Dit wil nog niet zeggen dat deze mensen infectieus zijn. M.b.t. de testen is allang bekend dat deze geen infecties kunnen aantonen, laat staan dat deze mensen andere mensen kunnen infecteren. Ook is bekend dat het dragen van mondkapjes meer kwaad dan goed doet. En dus kun je concluderen dat dat niet de reden geweest kan zijn dat er in andere landen minder mensen ziek zijn geworden of zijn gestorven.


Zou een gerenommeerde partij als KPMG nu niet weten hoe het precies zit ? Hoe betrouwbaar zal een rapport dan zijn ?


Hoeveel belastinggeld zou er naar een KPMG gaan voor een rapport waarin zulke onjuistheden kunnen voorkomen. Maar het zou heel goed het plan kunnen zijn ; jullie krijgen geld als juliie bepaalde zaken 'bevinden'. En dan kun je moeilijk schrijven dat alle maatregelen onzinnig zijn geweest en het verbieden van medicatie veel ziekte en overlijden had kunnen voorkomen.


M. Boor,