Inactiviteit

Iets eten of drinken is een activiteit geworden

GEMAK DIENT DE MENS !?

Hoe vaak zie je dit niet tegenwoordig; we gaan ergens heen om iets te eten of drinken. Soms pakken mensen nog de fiets of doen een wandeling, maar onderdeel van het uitje is dan het consumeren van iets. Eten en drinken zijn een activiteit, een tijdverdrijf geworden. Maar is het 'iets doen' ? Ergens naar binnen gaan, een zitplek zoeken, neerstrijken, iets bestellen en consumeren. Echt actief is het niet natuurlijk. Is het bevredigend ? Is de consumptie nodig om het lichaam te voeden of hydrateren ? 


WAAROM ?

Gemak lijkt een grote rol te spelen. Je hoeft weinig te doen en het is lekker en gezellig. Hoewel, is een McDonalds lekker ? En hoe gezellig is het eigenlijk in veel eet- en drinkgelegenheden ? Zo blij kijken de meeste mensen niet.


KORTE TERMIJN

In het moment is het wellicht lekker en leuk, gezellig, maar productief is het meestal niet. Hoeft ook niet altijd natuurlijk. Maar als het regel wordt en het zitten en consumeren gaat veel tijd en ook geld kosten, dan is het wellicht tijd om af te vragen wat je met het leven wilt. Ben je war je wilt zijn, met dit consumeren als (belangrijk) onderdeel daarvan. Of wil je eigenlijk verder en is dit consumeren een soort van gewoonte dat eigenlijk niets bijdraagt aan het doel waar je eigenlijk heen wilt.


MIND CONTROL

Doe je wat je zelf wilt, of volg je automatisch de kudde ? Schijnbaar wil de mens bij de meerderheid horen. Daarom zijn bijvoorbeeld peilingen bij verkiezingen sturend, mensen hebben de neiging om de verwachte grootste partij te stemmen. Is veilig. Veel dingen worden gestuurd via media. Gedrag dat we zien zijn we geneigd te kopiëren. Let maar eens op als je films, series, reclames bekijkt. Ze zijn er niet alleen voor je vermaak, ze dienen ook als programmering van ons. Dus blijf bewust en leef niet op de automatische piloot. Dan alleen kun je je eigen leven leiden. 


M. Boor