4 Inleiding Waarheid wereldbeeld

Inleiding rubriek 4 :


Klopt het wereldbeeld dat we hebben

die we via het nieuws, school, tv, boeken, ea krijgen ?

Klopt de geschiedenis ?

Het nieuws van vandaag is de geschiedenis van morgen.

Wat als het 'nieuws' niet klopt ?


Nieuws dat niet correct is resulteert in geschiedenis die niet correct is. Zie hiervoor dus ook rubriek 3 ; officiƫle lezingen komen vaak in de geschiedenisboeken terecht. En dat is wat wij dan als waarheid voorgeschoteld krijgen.


Van oorlogen wordt wel gezegd dat de overwinnaars de geschiedenis schrijven (geloof een uitspraak van Churchill). Zal dat  objectief zijn ? We weten in ieder geval dat die elites die de oorlogen in gang zetten zelf ver weg van de gevechten blijven. Burgers vechten en doden elkaar, burgers verliezen hun woningen, burgers verliezen hun geliefden, burgers moeten vluchten, burgers lijden honger. Elites veroorzaken de oorlogen, kijken van ver toe en verdienen goed geld. Daarna onderhandelen ze weer over vrede. Voor de burgers brengt een oorlog weinig goeds.


Wat weten we nu eigenlijk wel ? En wat niet ?

Veel wetenschappelijke bevindingen zijn na een aantal jaren weer achterhaald.


En hoewel de techniek zich ontwikkelt zijn er toch zaken die we vroeger (blijkbaar) wel konden en tegenwoordig niet: 

  • Een pyramide bouwen bijvoorbeeld. Denk niet dat een bouwbedrijf met alle technieken van vandaag het klusje zou kunnen klaren;
  • Waarom is het de ruimte inschieten van een Tesla zo knap als ze een halve eeuw geleden in een auto rondjes op de maan reden (Ik denk dat 't allebei onwaar is overigens; speelgoedauto's in een studio.) ? Elon Musk zei: "It must be real, because it looks so fake". Maar je kunt natuurlijk ook stellen dat als het er zo nep uitziet het wellicht ook gewoon nep is;
  • Weet u dat rond 1900 er in Amsterdam al een taxibedrijf was met electrische auto's ? En dat er toen gedacht werd dat electrisch rijden de standaard zou worden ? Maar het ging anders. Wat is er in die 120+ jaren toch gebeurd, of juist niet ?
    En waarom (niet) ? Waarom nu wel electrisch rijden (vaak zwaar gesubsidieerd, is gemeenschapsgeld) , nu zelfs de uitstoot van bijvoorbeeld diesels vrijwel nihil wordt ? Zou die CO2 werkelijk zo'n probleem zijn ?


Welke rol spelen films en documentaires bij de vorming van ons beeld van de wereld en het universum ? Wat u in een documentaire ziet is waar en wat u in een film ziet niet ? Heel veel dingen die we in films te zien kregen zijn waarheid geworden.  De technologie is veelal verder dan ons wordt verteld. Opeens hebben we de meest geavanceerde electrische auto's. Zouden die niet al een tijdje bestaan en nu het 'tijd is' op de markt worden gebracht ? De electromotor is van 1853 als ik 't juist heb. Denk dat we allang met z'n allen electrisch hadden kunnen rijden. Waterstofbussen hebben ook al rondgereden in Amsterdam.


En m.b.t. deze tijd is het wellicht interessant om te weten dat er chips bestaan zo groot als een stofdeeltje. En dat er enzymen bestaan die , als ze eenmaal in uw lichaam zijn , van afstand uw DNA kunnen veranderen. Vaccineren en een nieuw normaal zijn het doel van de regering ...


Vaak zijn er meer vragen dan antwoorden. Want we weten veel dingen gewoon niet. Ook de 'wetenschap' niet, of ze willen 't niet delen. En als we 't denken te 'weten', dan blijkt het vaak later toch weer anders te zijn door nieuwe ontdekkingen.


Iets dan niet bewezen kan worden kan toch ook waar zijn.


Naar Inhoud Rubriek 4